Израстване до 18 месеца

Добре дошли.

Искаме да ви разкажем за бебето, което ще имате.

Само чрез свобода и опит в околната среда е практически възможно развитието на човека.

д-р Мария Монтесори

То е изключително същество!

Толкова чувствително, толкова интелигентно, така фино настроено на изречените и неизречени съобщения, които го заобикалят.

То е като вас – човек.

Присъединете се към нас, докато говорим за този невероятен човек, който предстои да срещнете, и първите няколко месеца от живота му.

Програма

Формат

Сядаме около кухненска маса и правим няколко прекрасни Монтесори детски играчки, които просто не можете да купите никъде в тази страна. И докато правим това, говорим за някои ключови аспекти на детското развитие, свързани с първите месеци от живота.

И ще завършим с красиво релаксиращо занимание.

Ум, тяло и душа.

Монтесори играчки, които бихме могли да направим

Подвижни:

  • Черно-бели мунари
  • Осмостенник
  • Гоби
  • Камбанка на панделка
  • Пръстен на ластик
  • Ветромери с пръстен

Играчки за хващане:

  • Бамбукова дрънкалка
  • Камбани на кожена каишка
  • Заключващи дискове
  • Мъниста за хващане

Теми на дискусии

Симбиотичният период

Шестседмичният период след раждането е период на симбиотичен живот (от гръцката дума “syn” = заедно и “bios” = живот), период на преход както за майката, така и за детето, през който те трябва да останат заедно по физически и психологически причини. Първите 6-8 седмици са време майката да се възстанови физически. Това също е невероятно важен период на психологическото развитие, когато бебето „решава“, че животът в крайна сметка е добър и че човешките отношения са красиви. Какво може да направи вашето бебе: Човешките същества имат невероятни тела, с които могат да направят толкова много. Докато бебетата растат, седмица по седмица те са в състояние да правят повече и повече. И на всяка стъпка има нещо, което можем да направим, за да помогнем на техните усилия.

Подготовка на домашната среда

Дискусиите включват “идеалната среда” за първите седмици след раждането, плюс симбиотичния период и установяването на преференциално взаимоотношение, периода на пуерпериума и четирите зони на дома и защо ги осигуряваме.

Информация се предоставя и по отношение на средата за бебетата на възраст от 5 – 12 месеца и за деца на възраст от 12 – 36 месеца.

За родителите на този етап е полезно да започна да си дават сметка колко бързо растат бебетата им и как тяхната среда трябва да се променя, за да отговори на променящите се потребности на детето.

Развитие на движението

Тази дискусия включва по-задълбочен поглед към ролята и подготовката на зоната за движение в дома. В нея е включено обсъждане на постелка за движение, подвижни части и материали, развитието на ръцете, зрението и равновесието. Дискусията е информативна чрез използването на психо-сетивна-двигателна времева линия на развитието, чрез информацията при представянето на психо-сетивния-двигателен албум, както и описанията на домашната среда в зоната за движение.

Развитие на езика

Езикът е едно от най-очевидните човешки творения и ние обсъждаме това от гледната точка на четирите елемента, необходими за развитието му, начините, чрез които може да се подпомогне развитието на езика, пречките през развитието и взаимоотношението му с развитието на движението. Възможно е да се включат: музика, танц и знаци като методи за комуникация, развитие на мозъка и неврологична структура, която позволява развитието на езика.

Кърмене и отбиване

Тази дискусия включва ползите от кърменето, коластрата, перфектната храна за новороденото, при поискване, вместо хранене по график, методи за хранене и хранене. Обсъждат се също и признаците за готовността да се започне отбиването, чувствителния период на отбиването, и психологическите промени във взаимоотношението между майката и бебето по време на процеса на отбиването.

Независимостта като част от личността

Природата на детето е да се стреми директно и енергично към функционална независимост. Развитието е под формата на стремеж към все по-голяма независимост. То е като стрела, изстреляна от лък, която полита направо, бързо и уверено. Завоюването на независимостта от страна на детето започва още с първата му поява в живота. Докато се развива, то се осъвършенства и преодолява всяко препятствие, което срещне по пътя си. Тези дискусии включват отношението на възрастния и кризите на развитието.