Детска къща

3 – 6 години

Най-важният период в живота не е времето в университета, а първият период от раждането до шест години… В никоя друга възраст детето няма по-голяма нужда от интелектуална помощ, и всяко препятствие, което пречи на неговата творческа работа ще намали вероятността да постигне съвършенство.

д-р Мария Монтесори

Смесени възрастови групи

Децата естествено попиват всички аспекти на своята среда в стремежа си да станат част от своята култура, наблюдават и учат от по-големите деца. Вашето по-голямо дете придобива самочувствие, лидерски умения и отговорност, като дава пример на по-младите си приятели. Децата искат да се учат, искат да бъдат независими и имат способност да поглъщат знания от средата без усилие. Класните стаи са специално подготвени с Монтесори материали за представяне и изучаване на дейностите от ежедневието, усъвършенстване на сетивата, математиката, езика, света и изкуството. Те са предназначени да отговорят на специфичните нужди на всяка възраст в класната стая и да подканят, без да са прекалено стимулиращи.

Дарът на избора

Децата имат свободата да правят избори, което помага за развитието на отговорност и самоконтрол. Тази среда осигурява богати и красиви знания, където децата изграждат своята собствена интелигентност със смислена и целенасочена работа. Вашето дете ще бъде запознато с широк спектър от концепции и дейности в индивидуални и малки групови уроци. Истинското учене обаче се осъществява чрез самостоятелна работа, която детето избира да го изследва, повтаря и усъвършенства. Самодисциплината се случва, когато детето е погълнато в работата си, особено когато тази работа е целенасочена и детето може да види нуждата в средата.

Детето е в центъра

В нашата ориентирана към детето среда, всяко дете развива независимост, самодисциплина и овладява умения със своето собствено темпо. Монтесори подходът е индивидуализиран. Водачът е обучен да наблюдава отблизо интересите, тенденциите и нуждите на Вашето дете; да уважава уникалния потенциал на Вашето дете и да го свързва с урока, който е най-подходящ в този момент на развитие. Вашето дете ще бъде предизвикано според способностите си, а не според общ стандарт.

Научни ръчни материали помагат на детето Ви да учи

Научно разработените Монтесори материали помагат на Вашето дете да се учи чрез практическа употреба и изследване. Децата се научават да правят съзнателен избор от стотици дейности в внимателно подготвена среда. Децата стават експерти в насочването на собственото си обучение и откриването на света. Те следват подобни пътешествия в езика, математиката, музиката, географията, изкуството, науката, ботаниката и зоологията.

Индивидуализирано учене

Децата в тази детска или предучилищна възраст имат вроден стремеж да научат за своя свят, своето време и място, да го осмислят и да го направят свой. Откривател предлага на децата ключовете към света, подготвяйки ги да намерят и заемат своето място в него. Пътувания, които преминават от простото към сложното, от разбирането на цялото преди изследването на частите. Пътувания, които следват темпото, продиктувано от развитието на детето, и в посоки, които следват интереса му.

Двуезична среда

Нашата програма за двуезично образование дублира условията, в които всички ние научаваме първия си език – интензивен контакт с общност на чуждоговорящи е от най-ефективните методи за езиково обучение. Има деца, които идват в Монтесори училище Откривател и английският е като втори език за тях. Те са в състояние да се възползват от напълно двуезична среда, която нашето образование предлага. Поради тази причина ние имаме квалифицирани чуждестранни учители на пълно работно време, които са в подкрепа на английския език в класната стая.

Групова игра

Докато по-голямата част от деня е отдадена на самостоятелна работа, има и време за групова дейност и игра. Водачът/учителят може да събере група за песни или за разказване на история с интересна културна, научна или историческа тема, или за четене. Отделя достатъчно време за тичане, копаене, изследване и игра с приятели на открито. Децата ежеседмично готвят, творят с бои и глина, градинарстват, подготвят закуска или подреждат цветя. Резултатът е самоувереност, радост и любов към ученето за цял живот.

Основни умения за социален живот

Класната стая за децата между 3 и 6 години е предназначена да помогне на Вашето дете да стане най-добрата версия на себе си. Чрез дейности за „грация и учтивост“ ние учим Вашето дете как да решава конфликти, как да се държи учтиво в социални ситуации и как да бъде любезно и услужливо с приятелите си и с непознати.

Мост между Детска градина и училище

Монтесори подпомага непрекъснатото развитие, което позволява на Вашето дете да надгражда върху опита си всяка година. Вашето дете ще остане в класна стая Детска къща в продължение на 3. години, включително традиционната „година в предучилищна“ – когато семената на ученето дават плод. Четенето и писането оживяват от звуци и символи. Запознава се с числата и десетичната система. То научава за геометричните фигури и за нашия свят. То тръгва от програмата с набор от академични умения и с нагласата, че ученето е забавно, вълнуващо и безгранично. В този момент то е готово да премине към училищната програма за деца на възраст от 6. до 12. години.

Щастлива съм, че децата ми са част от общността на Откривател през последните шест години, защото там ежедневно усвояват една различна гледна точка към живота от тази, която предлага традиционното образование. В Откривател децата ми имат възможността да израстват като свободни личности, които се учат как да бъдат отговорни към себе си, към другите и към средата около тях, следвайки своя вътрешен потенциал.

Деница, майка на Божидара, 10г. и на Кристиян, 6 г.

Запазете час за посещение

Каним Ви да ни посетите и да се запознаете с екипа ни преди да подадете Вашето заявление за записване

Годишни такси за Учебна година 2022-2023

Всички суми са в евро

Общност Детска къща (3 – 6 години)

Учебна година: 1 септември – 31 август Годишно
5 дни на седмица вкл. времето за следобедна закуска (8:00 – 16:00 ч.) 5 600
5 следобеда на седмица удължен учебен ден (16:00 – 17:00 ч.) 350
5 следобеда на седмица удължен учебен ден (16:00 – 18:00 ч.) 800
Детско меню (4 хранения) 1 280

Описаните такси са годишни при едно плащане.

За удобство на семействата има опция за разсрочени 2 или 11 плащания, разделени на равни вноски.

Таксите за описани подробно в Приложение 1 към договора и могат да бъдат платени в следните срокове:

Едно плащане

до 1-ви юни за предстоящата учебна година

Две равни вноски

до 1-ви юни и 1-ви септември

11 равни вноски

септември – юли

В зависимост от начина на плащане, избран от семейството, сумата трябва да бъде платена в срок.

Учебната година е 12 месеца в периода 1 септември – 31 август с включен 1 месец ваканция по избор на всяко семейство в месеците юни, юли или август.

Семействата могат да се възползват от Детско меню, Училищен транспорт и Клубове/Занимания, Удължен ден за своето дете, срещу допълнителна такса, платима за учебен срок или учебна година.

За нас е привилегия да осигурим на нашите семейства възможности спрямо нуждите на цялото семейство, способности, и надежди за малките си –

  • за по-малък брат/сестра предоставяме 5% отстъпка,
  • за близнаци 10% отстъпка.

Клубовете и класовете в Удължен ден се различават от година на година и се предлагат на различни възрастови групи и на различни нива на опит. Списъкът от клубове и заниманията се изпраща с месечния бюлетин до родителите преди учебната година и е достъпен в онлайн платформата.

При записването на дете се подписва договор за обучение и се заплаща:

  • еднократна невъзвръщаема административна такса за Записване на стойност 400 евро за Детска къща,
  • годишна такса Учебни ресурси се заплаща за учебната година на стойност 200 евро за Детска къща. В таксата са включени допълнителните учебни помагала, ресурси, платформи, материали, художествена литература.
  • гаранционен депозит на стойност 15% от годишната такса.

Таксите се определят от Ръководството на „Монтесори Откривател“ и се преглеждат всяка година. Таксите отразяват разходите за работата ни с децата и предлагането на израстваща подготвена среда и развитийни преживявания за проява на потенциала им, заедно с приноса на всяко семейство за работата на детската къща и училището. Годишните приходи за набиране на средства имат за цел да подкрепят квалификацията на преподавателите, поддържане и развитие на подготвената среда и да помогнат за поддържане на минимално увеличение на таксите за обучение.

За повече информация, молим да се свържете с нас: hello@montessorischools.bg