Нова програма Израстване до 18 месеца

Новороденото трябва да положи големи усилия, за да се адаптира към външния свят. То все още не е съзнателно. Помислете за момент за тази внезапна промяна на обкръжението. Очите му никога не са виждали светлина, ушите му не са чували никакъв шум; никой и нищо не са докосвали кожата му. Живяло е при равномерна температура. Не е имало зима или лято, няма смяна на мястото, няма контакт с въздух, с кислород и раждането му е почти задушаващо преживяване. Раждането е преминаване към напълно нова и различна среда. Ако това малко дете има психически живот, раждането му трябва да е много впечатляващо преживяване. То трябва да положи огромни усилия. То е влязло в живот, който контрастира във всеки аспект с лесния живот, който е водило.

Виждаме, че новороденото дете се нуждае от големи грижи. Трябва да сме много грижовни, а също така да сме пълни с мъдрост. Не трябва да казваме „Това е новородено дете“, а „Това е човек, който току-що е преминал през най-трудния момент от живота си“

– The 1946 London Lectures, Lect. 14, p. 103, Montessori-Pierson

Програма

Сядаме около кухненска маса и правим няколко прекрасни Монтесори детски играчки, които просто не можете да купите никъде в тази страна. И докато правим това, говорим за някои ключови аспекти на детското развитие, свързани с първите месеци от живота.

И ще завършим с красиво релаксиращо занимание.

Ум, тяло и душа.

Теми на дискусии

Симбиотичният период

Осемседмичният период след раждането е период на симбиотичен живот (от гръцката дума “syn” = заедно и “bios” = живот), период на преход,  както за майката, така и за детето, през който те трябва да останат заедно по физически и психологически причини. Първите 6-8 седмици са време майката да се възстанови физически. Това също е невероятно важен период на психологическото развитие, когато бебето „решава“, че животът в крайна сметка е добър и , че човешките отношения са красиви. Какво може да направи вашето бебе: Човешките същества имат невероятни тела, с които могат да направят толкова много. Докато бебетата растат, седмица по седмица те са в състояние да правят повече и повече. И на всяка стъпка има нещо, което можем да направим, за да помогнем на техните усилия.

Подготовка на домашната среда

Дискусиите включват “идеалната среда” за първите седмици след раждането, плюс симбиотичния период и установяването на преференциално взаимоотношение, периода на пуерпериума и четирите зони на дома и защо ги осигуряваме.

Информация се предоставя и по отношение на средата за бебетата на възраст от 5 – 12 месеца и за деца на възраст от 12 – 36 месеца.

За родителите на този етап е полезно да започна да си дават сметка колко бързо растат бебетата им и как тяхната среда трябва да се променя, за да отговори на променящите се потребности на детето.

Облекло

Освен някои от основните функции на облеклото като предпазване на тялото от метеорологични условия, украсяване на тялото по естетичен начин, то всъщност оказва важна роля като ресурс за развитие на самостоятелност, независимост и движение за малкото дете. В програмата ни ще дискутираме как облеклото за новородени и малки деца засяга основни жизнени функции като храносмилане, респираторни функции, циркулация на кръвта и др. Ще обсъдим генералните функции на облеклото; подходящи платове и размери, които да са в подкрепа на детето още от много ранна възраст. 

Попиващ Ум

Малкото дете носи в себе си красотата на творческата личност, като това  сътворение на Аз-а се случва благодарение на специалния Попиващ ум, с който детето борави до 6 годишна възраст. В програмата ни ще разберете кои са отделните части на този ум; защо е толкова специален; как да подкрепите детето в неговия път; как новороденото поема обкръжаващата го среда, сортирайки тази информация в подсъзнанието си и използвайки я в по-късен етап като съзнателен модел на поведение. 

Приет си

Единственото нещо, за което малкото дете се тревожи е дали е прието или не. Ние вярваме, че да бъдеш приет за това, което си, е акт на грижа и обич, жизненоважни за менталното и емоционално развитие на всяко човешко същество. Отношението на възрастните спрямо новороденото и детето до 18 месечна възраст са основополагащи в изграждането и развитието на представата за Аз-а.

Ролята на бащата

И мъжкият, и женският модел трябва да бъдат представени на детето още след самото раждане, а и преди него. И двата модела са еднакво важни, даващи различна информация и преживявания за малкия човек.  Ще разбере как бащата може да изгради своята специална връзка с детето, какви дейности са подходящи за него и новороденото, както и как той се превръща в мост между външния свят и майката по време на симбиотичния период. 

Развитие на движението

Тази дискусия включва по-задълбочен поглед към ролята и подготовката на зоната за движение в дома. В нея е включено обсъждане на постелка за движение, подвижни части и материали, развитието на ръцете, зрението и равновесието. Дискусията е информативна чрез използването на психо-сетивна-двигателна времева линия на развитието, чрез информацията при представянето на психо-сетивния-двигателен албум, както и описанията на домашната среда в зоната за движение.

Развитие на езика

Езикът е едно от най-очевидните човешки творения и ние обсъждаме това от гледната точка на четирите елемента, необходими за развитието му, начините, чрез които може да се подпомогне развитието на езика, пречките през развитието и взаимоотношението му с развитието на движението. Възможно е да се включат: музика, танц и знаци като методи за комуникация, развитие на мозъка и неврологична структура, която позволява развитието на езика.

Кърмене и отбиване

Тази дискусия включва ползите от кърменето, коластрата, перфектната храна за новороденото, при поискване, вместо хранене по график, методи за хранене. Обсъждат се също и признаците за готовността да се започне отбиването, чувствителния период на отбиването, и психологическите промени във взаимоотношението между майката и бебето по време на процеса на отбиването.

Независимостта като част от личността

Природата на детето е да се стреми директно и енергично към функционална независимост. Развитието е под формата на стремеж към все по-голяма независимост. То е като стрела, изстреляна от лък, която полита направо, бързо и уверено. Завоюването на независимостта от страна на детето започва още с първата му поява в живота. Докато се развива, то се усъвършенства и преодолява всяко препятствие, което срещне по пътя си. Тези дискусии включват отношението на възрастния и кризите на развитие.

Премахване на памперс 

Програмата ни ще обогати познанията ви как по възможно най-лекия начин да откажете детето от „ходещата тоалетна“, как да го подкрепите, кога да започнете и какво да бъде отношението ви по време на този период. Чрез практически насоки и теоретични медицински факти ще ви докажем, че е възможно да го направите дори на 10 месечна възраст. 

Водещ

Николета Николова

МОНТЕСОРИ ПЕДАГОГ / AMI МОНТЕСОРИ ДИПЛОМА 0-3г. / БАКАЛАВЪР БЪЛГАРСКА ФИЛОЛОГИЯ

Продължителност

Програма “Израстване до 18 месеца” е в три части.

Всеки модул продължава 12 седмици.

Общата продължителност на програмата е 36 седмици.

График 2020-21

Модул 1

12. 11: Симбиотичен период; Състав на храната; Специална храна за новородени

21.11:  Механизъм на сучене; Кърмене; Разлика между кърмене и изкуствено мляко

03.12:  Облекло за новородени; Попиващ ум

07.01:  Приет си; Развитие на движението до 5 месеца

24.01:  Подготовка за отбиване, Ролята на бащата, Дискусия

 

Модул 2

14.02: Подготовка на домашна среда до 5м

4. 03:  Отбиване; Развитие на независимост

24. 03: Облеклото като развитие ресурс (независимост и движение);

15. 04: Развитие на език (встъпление); Дискусия

 

Модул 3

13. 05: Домашна среда от 5 до 12м; Развитие на движението до 12м.

20. 05: Премахване на памперс; Колаборация дете/възрастен

3. 06:  Език и движение до 18м.; Подготовка дом. среда от 12 до 18м.

10. 06: Попиващ ум и развитие на самостоятелност 18м; Дискусия

 

Такси

Таксата за всеки модул е 350 лева (180 евро).

Таксата за пълната програма е 977 лева (500 евро).

 

Добре дошли

Присъединете се към нас, докато говорим за този невероятен човек, който е Вашето дете, и първите няколко месеца от живота му.

За повече информация:

hello@montessorischools.bg

+359 877 202 640