Малки деца

14 месеца – 3 години

Детето е едновременно надежда и обещание за човечеството.

д-р Мария Монтесори

Помогни ми да го направя сам

Детето се подпомага в стремежа му към самостоятелност. Вашето дете научава набор от конкретни житейски умения и придобива самочувствие. Редът и последователността са изключително важни, защото дават възможност на детето да се адаптира към околната среда, да разбере света и да установи чувство за себе си, а по-късно и вътрешен ред. Децата развиват широк диапазон от моторни движения, моторен контрол и координация на око-ръка чрез използването на атрактивни, научно проектирани материали. Специално внимание се обръща на развитието на ръката и захвата.

Не класна стая, а общност

Стаята изглежда като уютен дом, свил се до размерите на съвсем малко дете. Едно дете може да помага на друго да се облича, малка група може да пее заедно с възрастен, докато някой друг почиства масата. Уважението и доверието, отдадени на децата в градивна атмосфера, естествено се отразяват от малките деца, които се интересуват от това, което правят. С течение на времето група от дечица се превръща в общност. Нашите деца израстват заедно в грижовна общност. Когато работят, учат и растат заедно, те научават много повече, отколкото всеки от тях би могъл да научи сам.

Уютна среда

Тази класна стая осигурява внимателно подготвена среда, в която децата изграждат своя опит за живот в общност и участват в дейности, които подпомагат развитието спрямо възрастта им. Уютната среда е подредена така, че да насърчава дейности, които развиват независимостта и подкрепят речта, моторното развитие и усещането “Аз мога”. Вашето дете рисува, готви, полива градината, пее песни с приятели и играе с материали, които развиват фината и грубата двигателна координация.

Попиване на езика

Нов език се учи чрез истории, книги, песни, карти с картини и разговори с другите деца и възрастни. Както наблюденията на д-р Монтесори, така и днешните изследвания на мозъка показват, че мозъкът на малкото дете има огромен потенциал. През първите шест години децата се развиват от етап без никакъв словесен език до отлично владеене на родния си език. Средата за малките деца подкрепя този огромен растеж чрез използването на езикови карти, книги и упражнения за обогатяване на лексиката. Детето поглъща обкръжението и спонтанно може да се научи да говори повече от един език.

Свобода на движението

Това е време, в което детето е погълнато от контрола и усъвършенстването на движенията и от развитието на езика. Грубата и фината моторика развиват компетентност, самочувствие и независимост. Нашата среда е проектирана така, че да задоволява нуждите от любов, ред и толкова независимост, с колкото малкото дете може да се справя по всяко време. Тя отговаря на физическите нужди на децата и тяхната любов към движението.

Първи приятели

Създаването на първи приятели и научаването как да функционирате в общността е преживяване, оформящо живота за Вашето дете. Вашето дете развива силни приятелства, които ще продължат, докато преминава през останалите програми в Откривател.

Щаствив път към независимост

„Щастието на детето е тест за това доколко е правилна образователната процедура.“, казва Мария Монтесори. На малкото дете се дава възможност да изследва своята независимост и връзка със света, използвайки изключителната си способност за учене. Новите родители често са изненадани да видят спокойния тон на нашата класна стая за малки деца и радостните и ангажирани малки деца. Спокойната атмосфера и липсата на разсейване помагат на детето да развие импулсния контрол и концентрация, засаждайки семената за учене в тази класна стая и извън нея.

Изследователство

Да си малко дете означава да си любопитен. Има толкова много неща, които да видите, докоснете, чуете, почувствате и направите в класната стая! Знаем, че нищо не се обработва от интелекта, ако не е преминало през сетивата. Моделите и повторенията играят важна роля за стимулиране на развитието на мозъчните клетки. Ние подкрепяме Вашето дете в развитието на сетивата си в най-интензивните, формиращи личността години, за да бъде усъвършенствано по-късно чрез специфични умения. Вашето дете развива вярата, че може да избере да окаже истинско въздействие върху своя свят.

Готовност за преминаване в по-високо ниво

Често около 3-годишна възраст езиковите умения на Вашето дете ще се развият бързо; то ще покаже нарастваща увереност в своята самостоятелност и жив интерес към по-широки концепции; то ще иска да знае какво предстои извън класната стая на малките деца. В този момент то е готово да премине в класна стая Детска къща, за деца на възраст от 3. до 6. години.

Дани е изключително самостоятелен, махнахме памперса за 2 дни. Със сигурност мога да кажа, че Откривател беше най-добрия избор за развитието на Дани! Безкрайно благодаря на целия екип ❤

Майка на малко дете

В детска градина „Откривател“ и по-конкретно общност Малки деца, открихме не просто добро отношение, а истински приятели! Защото за нас е изключително важно, Силва да получава индивидуално отношение, което да я подкрепи в нейното развитие по най-добрия начин за нея! Силва е много щастлива да посещава градината, придобива много нови умения и успява да пренесе знанията вкъщи. Метода Монтесори развива самостоятелността на детето, съобразен е с детето и неговото ниво на развитие, важно е желанието и креативността на детето. Детето има свободата да избира само материалите, с които ще работи и да експериментира с тях. Детската къща има страхотен двор с пързалки и люлки, в който децата не просто се забавляват, но и засаждат цветя и растения, грижат се за тях и наблюдават процеса на развитието им. Любезни, спокойни и внимателни – водачите на децата са винаги до тях, за да им помогнат да се справят сами! Такива са и в отношението си към нас – отделят от времето си за насоки и съвети към нас, за това как да разбираме детето си и да я напътстваме да разгърне пълния си потенциал! Благодарим ви!

Павела и Филип – Родители на Силва Красини на 2 г. и 7 месеца

Запазете час за посещение

Каним Ви да ни посетите и да се запознаете с екипа ни преди да подадете Вашето заявление за записване

Годишни такси

Таксите за обучение на Монтесори Детска къща „Откривател“ е преглеждат всяка година.

Записване

При записването се заплаща такса „Записване“ на стойност 500 евро. Това е еднократна административна такса за записване и не подлежи на възстановяване. Покрива разходи за административните дейности и ресурсното обезпечаване на  процедурата по прием на детето.

Годишна такса

Таксата включва:

 • Подкрепа за развитието съгласно международните стандарти за Монтесори образование и българските образователни изисквания.
 • Персонализирана програма за подкрепа на развитието спрямо индивидуалните нужди на детето.
 • Обучение по английски език чрез двуезична програма, провеждана от учители с майчин език английски.
 • Обучение по етикет и социални умения.
 • Допълнителни дейности за децата в общност „Малки деца“ (14 месеца – 3 години): йога, театрална работилница, музика.
 • Допълнителни дейности за децата в общност „Детска къща“ (3 – 6 години): йога, театрална работилница, музика, приложна креативност.
 • Педагогическа грижа до 17:00 часа.
 • Хранене (5 пъти дневно: сутрешна закуска, междинна закуска – плодове и зеленчуци, обяд, втора междинна закуска – плодове и зеленчуци, следобедна закуска).
 • Посещение на театрални/музикални постановки, занимания в музей или галерия, архитектурни и природни забележителности в град София.
 • Медицинска грижа.
 • Годишна застраховка “Злополука”.

Извънкласни дейности, които се заплащат допълнително:

 • Спорт (плуване, спортни/модерни танци, испански език).
 • Ски училище и лагери (за деца, навършили 4 години).
 • Занимания с логопед.
 • Екскурзии и учебни занимания извън град София (езда, посещение на ферма, занимание в селскостопански двор, туристически маршрути и др.).

Стойност на таксата:

Общност Възраст Плащане на пълна такса Плащане на 2 вноски Плащане на месечни вноски
„Малки деца“ 14 мес. – 3 години 9 400 2 х 4 700 1 х 2 400 10 х 700
„Детска къща“ 3 – 6 години 9 200 2 х 4 600 1 х 2 600 10 х 660

Учебната година е 12 месеца в периода 1 септември – 31 август с включен 1 месец ваканция по избор на всяко семейство в месеците юни, юли или август.

Начин на плащане:

1 плащане

до 1-ви юни за предстоящата учебна година

2 равни вноски

до 1-ви юни и 1-ви септември

11 вноски

септември – юли

Депозит

Гаранционен депозит на стойност 15% от годишната такса се заплаща при подписване на договора за обучение. Депозитът гарантира мястото на детето в записаната програма, и се възстановява от последната платена вноска на такса обучение за учебната година.

Отстъпки

При подписване на 3-годишен договор за обучение се ползва 5% отстъпка. За второ дете от семейството се ползва 5% отстъпка към неговата годишна такса за обучение. За трето дете или близнаци от семейството се ползва 7% отстъпка към неговата годишна такса за обучение.

Учебни ресурси

Такса учебни ресурси се заплаща еднократно за цялата учебна година. Тя включва стойността на учебните помагала, всички материали за дейностите, свързани с приложни изкуства, конструктивни дейности и занимания по интереси. Стойността се определя за всяка учебна година. През учебната 2024/2025 година такса учебни ресурси е 400 евро.

Удължен ден

В отговор на нуждите на работещи родители, дете може да бъде записано в Удължен учебен ден от 17:00 до 18:00 часа. Тя включва стойността на дейностите и учебните помагала в Удължен. Стойността се определя за всяка учебна година. През учебната 2024/2025 година такса Удължен ден е 1 500 евро. Таксата е годишна и може да бъде платена еднократно или на три равни вноски по 500 евро преди началото на всеки срок – есенен (15 септември – 1 февруари), пролетен (1 февруари – 15 юни), летен (15 юни – 15 септември).

Транспорт

Услугата се предлага за деца, навършили 3-годишна възраст, спрямо графика на учениците от Монтесори училище „Откривател“ (от 15.09 до 15.06). Услугата се извършва от избран подизпълнител, а такса транспорт се начислява и заплаща допълнително. Такса транспорт за учебна година 2024/2025 е 2 500 евро и се заплаща наведнъж или на две вноски преди началото на всеки срок – септември и януари. При използване на транспорт само в една посока се ползва отстъпка от 35% от таксата.

Всички суми са в евро

За повече информация, молим да се свържете с нас: hello@montessorischools.bg