Малки деца

14 месеца – 3 години

Детето е едновременно надежда и обещание за човечеството.

д-р Мария Монтесори

Помогни ми да го направя сам

Помогнете ми да го направя сам. Детето се подпомага в стремежа му към самостоятелност. Вашето дете научава набор от конкретни житейски умения и продобива самочувствие. Редът и последователността са изключително важни, защото дават възможност на детето да се адаптира към околната среда, да разбере света и да установи чувство за себе си, а по-късно и вътрешен ред. Децата развиват широк диапазон от моторни движения, моторен контрол и координация на око-ръка чрез използването на атрактивни, научно проектирани материали. Специално внимание се обръща на развитието на ръката и захвата.

Не класна стая, а общност

Стаята изглежда като уютен дом, свил се до размерите на съвсем малко дете. Едно дете може да помага на друго да се облича, малка група може да пее заедно с възрастен, докато някой друг почиства масата. Уважението и доверието, отдадени на децата в градивна атмосфера, естествено се отразяват от малките деца, които се интересуват от това, което правят. С течение на времето група от дечица се превръща в общност. Нашите деца израстват заедно в грижовна общност. Когато работят, учат и растат заедно, те научават много повече, отколкото всеки от тях би могъл да научи сам.

Уютна среда

Тази класна стая осигурява внимателно подготвена среда, в която децата изграждат своя опит за живот в общност и участват в дейности, които подпомагат развитието спрямо възрастта им. Уютната среда е подредена така, че да насърчава дейности, които развиват независимостта и подкрепят речта, моторното развитие и усещането “Аз мога”. Вашето дете рисува, готви, полива градината, пее песни с приятели и играе с материали, които развиват фината и грубата двигателна координация.

Попиване на езика

Нов език се учи чрез истории, книги, песни, карти с картини и разговори с другите деца и възрастни. Както наблюденията на д-р Монтесори, така и днешните изследвания на мозъка показват, че мозъкът на малкото дете има огромен потенциал. През първите шест години децата се развиват от етап без никакъв словесен език до отлично владеене на родния си език. Средата за малките деца подкрепя този огромен растеж чрез използването на езикови карти, книги и упражнения за обогатяване на лексиката. Детето поглъща обкръжението и спонтанно може да се научи да говори повече от един език.

Свобода на движението

Това е време, в което детето е погълнато от контрола и усъвършенстването на движенията и от развитието на езика. Грубата и фината моторика развиват компетентност, самочувствие и независимост. Нашата среда е проектирана така, че да задоволява нуждите от любов, ред и толкова независимост, с колкото малкото дете може да се справя по всяко време. Тя отговаря на физическите нужди на децата и тяхната любов към движението.

Първи приятели

Създаването на първи приятели и научаването как да функционирате в общността е преживяване, оформящо живота за Вашето дете. Вашето дете развива силни приятелства, които ще продължат, докато преминава през останалите програми в Откривател.

Щаствив път към независимост

„Щастието на детето е тест за това доколко е правилна образователната процедура.“, казва Мария Монтесори. На малкото дете се дава възможност да изследва своята независимост и връзка със света, използвайки изключителната си способност за учене. Новите родители често са изненадани да видят спокойния тон на нашата класна стая за малки деца и радостните и ангажирани малки деца. Спокойната атмосфера и липсата на разсейване помагат на детето да развие импулсния контрол и концентрация, засаждайки семената за учене в тази класна стая и извън нея.

Изследователство

Да си малко дете означава да си любопитен. Има толкова много неща, които да видите, докоснете, чуете, почувствате и направите в класната стая! Знаем, че нищо не се обработва от интелекта, ако не е преминало през сетивата. Моделите и повторенията играят важна роля за стимулиране на развитието на мозъчните клетки. Ние подкрепяме Вашето дете в развитието на сетивата си в най-интензивните, формиращи личността години, за да бъде усъвършенствано по-късно чрез специфични умения. Вашето дете развива вярата, че може да избере да окаже истинско въздействие върху своя свят.

Готовност за преминаване в по-високо ниво

Често около 3-годишна възраст езиковите умения на Вашето дете ще се развият бързо; то ще покаже нарастваща увереност в своята самостоятелност и жив интерес към по-широки концепции; то ще иска да знае какво предстои извън класната стая на малките деца. В този момент то е готово да премине в класна стая Детска къща, за деца на възраст от 3. до 6. години.

Дани е изключително самостоятелен, махнахме памперса за 2 дена..със сигурност мога да кажа,че Откривател беше най-добрия избор за развитието на Дани! Безкрайно благодаря на целия екип ❤

Майка на малко дете

В детска градина „Откривател“ и по-конкретно общност Малки деца, открихме не просто добро отношение, а истински приятели! Защото за нас е изключително важно, Силва да получава индивидуално отношение, което да я подкрепи в нейното развитие по най-добрия начин за нея! Силва е много щастлива да посещава градината, придобива много нови умения и успява да пренесе знанията вкъщи. Метода Монтесори развива самостоятелността на детето, съобразен е с детето и неговото ниво на развитие, важно е желанието и креативността на детето. Детето има свободата да избира само материалите, с които ще работи и да експериментира с тях. Детската къща има страхотен двор с пързалки и люлки, в който децата не просто се забавляват, но и засаждат цветя и растения, грижат се за тях и наблюдават процеса на развитието им. Любезни, спокойни и внимателни – водачите на децата са винаги до тях, за да им помогнат да се справят сами! Такива са и в отношението си към нас – отделят от времето си за насоки и съвети към нас, за това как да разбираме детето си и да я напътстваме да разгърне пълния си потенциал! Благодарим ви!

Павела и Филип – Родители на Силва Красини на 2 г. и 7 месеца

Запазете час за посещение

Каним Ви да ни посетите и да се запознаете с екипа ни преди да подадете Вашето заявление за записване

Годишни такси за Учебна година 2022-2023

Всички суми са в евро

Общност Малки деца (14 месеца – 3 години)

Учебна година: 1 септември – 31 август Годишно
5 дни на седмица вкл. времето за следобедна закуска (8:00 – 16:00 ч.) 5 900
5 следобеда на седмица удължен учебен ден (16:00 – 17:00 ч.) 450
5 следобеда на седмица удължен учебен ден (16:00 – 18:00 ч.) 950
Детско меню (4 хранения) 1 280

Описаните такси са годишни при едно плащане.

За удобство на семействата има опция за разсрочени 2 или 11 плащания, разделени на равни вноски.

Таксите за описани подробно в Приложение 1 към договора и могат да бъдат платени в следните срокове:

Едно плащане

до 1-ви юни за предстоящата учебна година

Две равни вноски

до 1-ви юни и 1-ви септември

11 равни вноски

септември – юли

В зависимост от начина на плащане, избран от семейството, сумата трябва да бъде платена в срок.

Учебната година е 12 месеца в периода 1 септември – 31 август с включен 1 месец ваканция по избор на всяко семейство в месеците юни, юли или август.

Семействата могат да се възползват от Детско меню, Училищен транспорт и Клубове/Занимания, Удължен ден за своето дете, срещу допълнителна такса, платима за учебен срок или учебна година.

За нас е привилегия да осигурим на нашите семейства възможности спрямо нуждите на цялото семейство, способности, и надежди за малките си –

  • за по-малък брат/сестра предоставяме 5% отстъпка,
  • за близнаци 10% отстъпка.

Клубовете и класовете в Удължен ден се различават от година на година и се предлагат на различни възрастови групи и на различни нива на опит. Списъкът от клубове и заниманията се изпраща с месечния бюлетин до родителите преди учебната година и е достъпен в онлайн платформата.

При записването на дете се подписва договор за обучение и се заплаща:

  • еднократна невъзвръщаема административна такса за Записване на стойност 400 евро за Детска къща,
  • годишна такса Учебни ресурси се заплаща за учебната година на стойност  200 евро за Детска къща. В таксата са включени допълнителните учебни помагала, ресурси, платформи, материали, художествена литература.
  • гаранционен депозит на стойност 15% от годишната такса.

Таксите се определят от Ръководството на „Монтесори Откривател“ и се преглеждат всяка година. Таксите отразяват разходите за работата ни с децата и предлагането на израстваща подготвена среда и развитийни преживявания за проява на потенциала им, заедно с приноса на всяко семейство за работата на детската къща и училището. Годишните приходи за набиране на средства имат за цел да подкрепят квалификацията на преподавателите, поддържане и развитие на подготвената среда и да помогнат за поддържане на минимално увеличение на таксите за обучение.

За повече информация, молим да се свържете с нас: hello@montessorischools.bg