Малки деца

18 - 36 месеца

Детето е едновременно надежда и обещание за човечеството.

д-р Мария Монтесори

Помогни ми да го направя сам

В нашата Общност за малки деца ние насърчаваме пътя на вашето дете към самостоятелност. Децата овладяват жизненоважни умения и растат в самоувереност чрез структурирани рутини, които им помагат да се адаптират към тяхната среда, да разбират света и да развиват основно чувство за себе си и вътрешен ред. Нашите млади ученици се занимават с научно проектирани материали, които развиват двигателните умения и координацията ръка-око, като се фокусират върху усъвършенстването на техните ръце и захват.

Не класна стая, а общност

Нашето пространство надхвърля традиционната класна стая; това е вибрираща общност, преоразмерена според перспективата на малко дете. Тук децата помагат едно на друго при обличането, пеят с възрастни или участват в дейности по почистване, създавайки среда на уважение и доверие. Тази конструктивна атмосфера насърчава ангажираните, заинтересовани деца, постепенно обединявайки индивидуални моменти в грижовна, сътрудническа общност, където колективното учене процъфтява.

Уютна среда

Нашата класна стая подпомага децата, изживяващи живота в общност и участващи в развиващи се дейности. Това приветливо пространство насърчава дейности, които стимулират независимостта и подкрепят развитието на езика и двигателните умения, подобрявайки положителното самочувствие “Аз мога“. Децата рисуват, готвят, грижат се за градината и пеят, като се занимават с материали, които развиват техните фини и груби двигателни умения в структурирана и любяща среда.

Попиване на езика

Нашата грижовна езикова среда използва разкази, книги, песни, карти с картинки и разговори, за да подкрепи бързото развитие на езика. Заобикаляме децата с богат и стимулиращ разговор, за да подкрепим този уникален период на бързо езиково развитие. Умът на детето без усилие усвоява новата лексика, която поставя основите за четене, писане и самоизразяване в бъдеще.

Свобода на движението

Празнуваме нуждата на детето да се движи и изследва, като проектираме нашата среда така, че да подкрепя тяхната любов към движението и нуждата от безопасност, ред и колкото се може повече свобода, с която могат да се справят. Тази грижовна обстановка позволява на децата да развият своите способности, да управляват личната си свобода и да научат как да разрешават конфликти в рамките на положителни граници.

Първи приятели

Създаването на първи приятели и научаването как да функционирате в общността е преживяване, оформящо живота за малкото дете. Вашето дете развива силни приятелства, които ще продължат, докато преминава през останалите програми в „Откривател“.

Грижовни обучители

Нашият Монтесори екип се състои от повече от учители – те са наставници, които наблюдават, разбират и отговарят на нуждите на всяко дете. С дълбоко уважение към вроденото желание за учене у малките деца, нашите обучители предоставят точно необходимата подкрепа, за да насърчат изследването и независимостта. Те са специално обучени да разпознават чувствителните периоди на развитие и са умели в организирането на дейности, които обогатяват учебния процес.

Ангажираност на родителите и общността

В Монтесори Детската Къща Откривател виждаме родителите като партньори в образователния път на техните деца. Предлагаме редовна актуална информация, работилници и семинари, които помагат на родителите да разберат Монтесори метода и как той допринася за развитието на техните деца. Целим да създадем съгласувана общност, в която образователи и семейства работят заедно, за да предоставят основен опит, подкрепящ доживотното учене.

Присъединете се към нашата общност

Докато вашето дете наближава тригодишна възраст, неговият свят се разширява, както и готовността му за нови преживявания. В Монтесори Детска Къща Откривател сме подготвени да подкрепим този преход с общност, която уважава индивидуалния темп и интереси на всяко дете.

Готови ли сте да видите как вашето дете процъфтява в среда, която насърчава автономията, любопитството и уважението? Свържете се с нас днес, за да научите повече за нашата общност за малки деца или за да организирате посещение. Нека заедно да отгледаме потенциала на вашето дете на всяка стъпка от пътя.

Дани е изключително самостоятелен, махнахме памперса за 2 дни. Със сигурност мога да кажа, че Откривател беше най-добрия избор за развитието на Дани! Безкрайно благодаря на целия екип ❤

Майка на малко дете

В детска градина „Откривател“ и по-конкретно общност Малки деца, открихме не просто добро отношение, а истински приятели! Защото за нас е изключително важно, Силва да получава индивидуално отношение, което да я подкрепи в нейното развитие по най-добрия начин за нея! Силва е много щастлива да посещава градината, придобива много нови умения и успява да пренесе знанията вкъщи. Метода Монтесори развива самостоятелността на детето, съобразен е с детето и неговото ниво на развитие, важно е желанието и креативността на детето. Детето има свободата да избира само материалите, с които ще работи и да експериментира с тях. Детската къща има страхотен двор с пързалки и люлки, в който децата не просто се забавляват, но и засаждат цветя и растения, грижат се за тях и наблюдават процеса на развитието им. Любезни, спокойни и внимателни – водачите на децата са винаги до тях, за да им помогнат да се справят сами! Такива са и в отношението си към нас – отделят от времето си за насоки и съвети към нас, за това как да разбираме детето си и да я напътстваме да разгърне пълния си потенциал! Благодарим ви!

Павела и Филип – Родители на Силва Красини на 2 г. и 7 месеца

Запазете час за посещение

Каним Ви да ни посетите и да се запознаете с екипа ни преди да подадете Вашето заявление за записване

Годишни такси

Годишна такса

Таксите за обучение на Монтесори Детска Къща “Откривател” е преглеждат всяка година. Таксата включва:   

 • Обучение съгласно:
  • българските образователни изисквания.
  • международните стандарти за холистично Монтесори образование.
  • Програмите за ранно образование (PYP Early Years) на International Baccalaureate (IB). 
 • Персонализирана програма за подкрепа на развитието спрямо индивидуалните нужди на детето.
 • Обучение по английски език чрез двуезична програма, провеждана от учители с майчин език английски.
 • Основен учебен ден до 17:00 часа. Удължен учебен ден до 18:00 часа.
 • Допълнителни дейности за малките ученици: йога, приложно изкуство, музика, театър.
 • Храна: закуска, плодове и зеленчуци, обяд, следобедна закуска.
 • Посещение на театрални/музикални постановки, занимания в музей или галерия.
 • Внимание от медицинско лице – сутрешен преглед, първа помощ, превантивни мерки.
 • Годишна застраховка “Злополука”.

Извънкласни дейности, които се заплащат допълнително:

 • Клубове по интереси ( танци, испански език, пиано).
 • Спорт (плуване).
 • Ски и зелени лагери.
 • Екскурзии и учебни занимания извън София.
 • Индивидуални занимания с логопед.

Стойност на таксата за Учебна година (1 септември – 30 юли):

Програма Възраст Плащане на пълна такса Плащане на 2 вноски Плащане на месечни вноски
Малки деца 18  – 36 месеца 1 х 9 000 = 9 000 2 х 4 650 = 9 300 1 х 2 200 и 10 х 740 = 9 600
Ранно детство 3 – 4,5 години 1 х 8 800 = 8 800 2 х 4 550 = 9 100 1 х 2 200 и 10 х 710 = 9 300

Отстъпки:

 • При подписване на 3-годишен договор за обучение се ползва 5% отстъпка.
 • За второ дете от семейството се ползва 5% отстъпка към неговата годишна такса за обучение.
 • За трето дете или близнаци от семейството се ползва 7% отстъпка към неговата годишна такса за обучение.

Учебната година:

 • 1 септември – 31 юли.

Начин на плащане:

1 плащане

до 1-ви юни за предстоящата учебна година

2 равни вноски

до 1-ви юни и 1-ви септември

11 вноски

септември – юли

Депозит:

Гаранционен депозит на стойност 15% от годишната такса се заплаща при подписване на договора за обучение. Депозитът гарантира мястото на детето в записаната програма, и се възстановява от първата платена вноска на такса обучение за учебната година.

Записване

При записването се заплаща такса „Записване“ на стойност 500 евро.

Учебни ресурси

Такса учебни ресурси на стойност 300 евро се заплаща еднократно за цялата учебна година.

Удължен ден

В отговор на нуждите на работещи родители, дете може да бъде записано в Удължен учебен ден от 17:00 до 18:00 часа. През учебната 2024/2025 година такса Удължен ден е 1 500 евро. Таксата е годишна и може да бъде платена еднократно или на три равни вноски по 500 евро преди началото на всеки срок – есенен (1 септември – 1 февруари), пролетен (1 февруари – 1 юни), летен (1 юни – 30 юли).

Лятно училище

В периода 1 – 25 август децата могат да посещават Лятно училище, където продължава двуезична езикова програма по всички учебни предмети. Таксата за Лятно училище е на седмица.

Всички суми са в евро.

За повече информация, молим да се свържете с нас: hello@montessorischools.bg