Програма Удължен ден

Учебният ден е разделен на Основен – от 8:00 до 16:30 часа и удължен учебен ден – от 16:30 до 18:00 часа.

Програмата за Удължен учебен ден на „Монтесори училище Откривател“ осигурява продължение на Монтесори философията за взаимно уважение, независимост и сътрудничество, на които учениците са свикнали в класната стая. Клубовете и допълнителните занимания са важна част от училищния живот, като широко разнообразие от дейности се предлагат на децата от програми Ранни години, Начален и Гимназиален етап. Клубовете са част от възможностите за Удължен учебен ден, който се предлага всеки ден в седмицата. Списъкът от клубове и заниманията се изпраща електронно чрез месечния бюлетин до родителите преди учебната година и е достъпен в онлайн платформата.

През цялата година специалистите от общността предлагат допълнителни занимания в области като танци, плуване, футбол, тенис, театър, изобразително и приложно изкуство, дигитално изкуство и роботика, световни езици. Тези занимания се различават от година на година и се предлагат на различни възрастови групи и на различни нива на опит.

Програма

Клуб Дигитални изкуства и роботика

Програмата помага на децата да развият своето логическо и аналитично мислене чрез изучаване на основите на програмирането. Класовете по роботика имат за цел да насочат интереса на децата към технологията в посока, която да им помогне да придобият основни цифрови умения и компетенции, логическо и аналитично мислене, необходими за успех във всяка област.

Клас Световни езици

Повечето от учениците в Откривател участват в класове с уроци по немски и испански език два пъти седмично, където се работи за осъзнаване на културните различия и развиване на умения за разговор. Световни езици се преподават от чужденци и включват участие в културни преживявания, като например песни, танци, местните изкуства и занаяти, готвене, и празнуване местни празници.

Плувен клас

Плуването е подходящо за малки и големи деца. В партньорство с Плувен комплекс ‘Спартак’, децата навлизат естествено и плавно в стиловете плуване, като се започва с прости умения, които се надграждат в съответствие с физически способности и увереност на детето.

Тенис уроци

Децата от Откривател посещават уроци по тенис. Ние предлагаме две програми – за начинаещи и за напреднали.

Футболен отбор

Футболният отбор на Откривател се организира в партньорство със спортния комплекс „Славия“ в непосредствена близост до училище. Тренировките са два пъти седмично на истинско футболно игрище.

Йога клуб

Йогата за деца е насочена конкретно към нуждите и възможностите на децата, като развива моторни умения и усещане за себе си, гъвкавост в атмосфера на много забавление.

Танцов клуб

Класовете по танци дават на децата възможност да изследват различни танцови стилове от цял свят. Това учи на двигателен контрол, изследване на движенията и координация. Ума различни клубове по занимания – класически балет, хип-хоп, народни танци.

Театрален клас

Опознаване и вникване в настроенията и чувствата. По-малките деца се маскират и рисуват лицата си, участват в представления, сценки, ролеви игри и развиват увереността си.

С учениците развиваме творческата индивидуалност. Работим за синхронност, за усъвършенстване на гласа – интонация, дишане, дикция, артикулация – чрез специални упражнения за сила, тембър, скорост, яснота на звукоизвличането, мелодичност, ритмичност и др. Разиграваме етюди, измисляме пиеси. Предизвикваме паметта на ума, тази на тялото, на сърцето, паметта на сетивата да работят.