Коледен концерт и Благотворителен базар

Това, което се изисква, е нов свят, пълен с чудеса. Децата също изглежда правят чудеса, когато осъзнаем колко нетърпеливо търсят независимост и възможност за работа и притежават големи съкровища от ентусиазъм и любов. Нов свят за нов човек – това е нашата най-спешна нужда.”

Мария Монтесори

Народът ни празнува зимното слънцестоене с празника Игнажден на 20 декември, като едно от имената му е „Нов ден“. В българските вярвания денят на Игнажден започва Новата година. Денят се смята, че има магическа сила и за това предците ни следели всички символи и знаци през този ден, извършвали се и много магически ритуали.
Това е в навечерието на Зимното слънцестоене – онзи период от годината, в който честваме идеята за прераждащото се Слънце. Смята се, че времето на дългите тъмни нощи притежава мощна регенерираща енергия, която ни води към обновяване и самоосъзнаване. Именно сега се почита енергията на Богинята Луна, за която се вярва, че ще роди Слънцето. Ето защо древните цивилизации, култури и религии са създали свои ритуали, чрез които да отдадат почит и да се възползват от тази уникална енергия.

По традиция, в последния месец от годината, в навечерието на Зимното слънцестоене, Монтесори училище „Откривател“ е домакин на Коледен концерт и Благотворителен базар. Тази година програмата и организацията на събитието е изцяло направена от нашите ученици.

Творческата енергия и изкуство, представени с музика и танц, магично настроение на децата от усилената им работа.

Вълнението и радостта на децата се усещат във въздуха. Деца, родители, учители и приятели празнуваме заедно откривателството и радостта, обичта и добротата.

Благотворителният базар на децата от Облачета и Asters&Kometes събра 1 661 лева за избраните от учениците каузи 1) подкрепа на Дом за сираци „Св. Николай“ при манастир „Света троица“, с. Нови хан, и 2) „Подари храна и консумативи за бездомни котки и кучета“.

Придприемаческата инициатива на младите хора от Eartha бе подкрепена с много енергия и любов, а реализираната продукция е на стойност 347 лева.

Благодарим на всички в нашата откривателска общност за непрекъснатата подкрепа! Заедно сме това, което прави Откривател Монтесори такова специално място за учене, работа и живот.

Пожелаваме на всички живи същества на планетата Земя обич, доброта и радост!

Щастлива 2023 година!