Учениците имат функционираща социална организация и чувство на собственост върху работата и ученето си

“Монтесори училище Откривател” и юношите от общност Млади хора бяха домакини на пролетната конференция на Монтесори Общност България под заглавието “Изкуството да възпитаваме духа”, която се проведе между 31 март и 2 април. 

Учители и директори от общински и частни детски градини и училища от цялата страна разговаряха, обменяха идеи и почерпиха вдъхновение за своята работа с децата. Силата на езика, изкуството и тайните на работата с глина, ключове в музиката, природата в образованието, игри за доверие, правене на Монтесори материали, практически насоки за наблюдението в класната стая бяха сред темите на практически работилници, които потопиха всички участници в тънкостите на работата в подкрепа на развитието на личността от раждането до зрелостта. 

Специален гост на събитието бе Джени Мари Хоглунд, а юношите се погрижиха за цялостната организация на събитието – от регистрацията, през превода и заснемането, до осигуряване на освежаващи напитки и храната по време на събитието.

Джени Мари Хоглунд сподели впечатленията си за Монтесори общността на сътрудничество в България и наблюдения колко щастливи, внимателни и грижовни са учениците в “Откривател”. “Те имат наистина функционираща социална организация и имат чувство на собственост върху работата и ученето си,” обобщава тя. Като част от гостуването си в България тя наблюдава в общностите от началния училищен етап (1-4 клас) и дейностите в общността на Младите хора (5-7 клас), участва в седмичната среща на общността, направи интересен математически семинар, проведе вдъхновяващ семинар за родителите от “Откривател”. 

Това събитие демонстрира силата на общността и как децата развиват разбирането си за възможностите да постигат големи цели, работейки заедно.

Благодарим на всички участници за споделените идеи, на екипа “Откривател” и на учениците, подкрепили събитието!